Hikmet Gürcüoglu

Als zoon van een slager/worstmaker, kwam Gürcüoğlu (Bayburt, geboren 1962) in 1980 naar Nederland. Een jaar later wilde hij rechten gaan studeren, maar het werd Delfstoffen aan de Technische Hogeschool (TH Delft). In 1987 promoveerde Gürcüoğlu en werd hij door zijn docenten aanbevolen bij Shell. Gürcüoğlu weigerde dat.

Sinds zijn komst naar Nederland was hij altijd betrokken bij het familiebedrijf van zijn broers Fatih en Şeref. Gürcüoğlu wilde zijn broers ondersteunen die sinds 1978 het bedrijf in Den Haag runnen. Het was zijn insteek om het familiebedrijf een duurzaam karakter te geven. Het familiebedrijf genaamd, De Slagerij Istanbul, die zich  gaandeweg had gespecialiseerd in het maken van de worst en de pastırma (pastrami) groeide ondertussen uit zijn jasje. In 1991 verhuisde het familiebedrijf naar Zoetermeer en in 2004 naar Zoeterwoude. Vandaag de dag is Gürcüoğlu de CEO van Koç Vleeswaren.

Ook klopt zijn hart voor de maatschappelijke belang. Zo was Gürcüoğlu bijvoorbeeld medeoprichter van de eerste Turkse studenten vereniging in Delft en de voorzitter van een studentenvereniging voor de buitenlandse studenten op TH Delft.

Later werd hij lid van het CDA om de Nederlandse politiek beter te leren kennen. In 2004 richtte Gürcüoğlu met andere ondernemers de Nederlands-Turkse Ondernemersvereniging Hotiad op, waar hij sinds 2014 voorzitter is. Daarnaast zit hij in de commissie van toezicht van TBS Kliniek De Kijvelanden. Gürcüoğlu is tevens bestuurslid en medeoprichter van Center For Public Debate en lid van een denktank.

Gürcüoğlu is wellicht de enige of een van de weinige ondernemers die nooit heeft gesolliciteerd en die geen CV heeft.

Reacties

reacties

Deel dit!