John Leerdam

John Leerdam (geboren 23 juli 1961) kwam in 1982 naar Nederland om te gaan studeren, hij studeerde theaterregie en volgde een opleiding tot dramadocent aan de Theaterschool in Amsterdam. Van 1986 tot 1987 en van 1991 tot 1996 verbleef John in New York waar hij opleidingen volgde op het gebied van film regie en productie. Later was hij betrokken bij verschillende theatergezelschappen.

Vanaf 1996 was John werkzaam bij het Cosmic Theater in Amsterdam, waarvan hij in 1999 directeur en artistiek leider werd. Hij bleef dit totdat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 gekozen werd in het parlement namens de Partij van de Arbeid. In de periode van 2003-2012 was hij lid van de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer was John ondervoorzitter van de vaste Kamercommissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken hield. Hij pleitte in een notitie in 2005 voor een actieve cultuurpolitiek. Op 4 april legde John zijn Kamerlidmaatschap neer.

Naast dat John voor hij Kamerlid werd directeur en artistiek leider van een Amsterdams toneelgezelschap was, regisseerde hij geregeld toneelproducties over politiek-historische thema’s.
In 2005 regisseerde John ter gelegenheid van 30 jaar onafhankelijkheid van Suriname het toneelstuk “De tranen van Den Uyl”.

John is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ontving op 8 september 2006 de ‘Lifetime Service Award’, een onderscheiding voor zijn inzet voor het scheppen van kansen voor migranten.

Nevenactiviteiten

  • Lid Raad van Toezicht Rijksmuseum voor Volkenkunde Leiden
  • Secretaris Stichting Stralend Nederland (van Eneco en SBS6)
  • Bestuursvoorzitter van de Stichting MUG (Stichting ter Bevordering van de Belangen van Uitkeringsgrechtigden)
  • Lid van de Raad van Toezicht van het Atelier
  • Lid van de jury van het project Straat van 1000 culturen
  • Lid van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Afrovibes
  • Lid activiteitencommissie Nieuwspoort

Reacties

reacties

Deel dit!