Radjesh Manna – 2014

Radjesh is de in Suriname geboren Hindoestaanse wetenschapper die Beleid en Management Gezondheidszorg studeerde aan de Erasmus Universiteit. Hij  promoveerde op een onderzoek naar de bruikbaarheid van medische standaarden in een multiculturele samenleving. Vanuit zijn huidige managementfunctie bij ZonMw probeert hij vooral een spiegel te zijn voor de Nederlandse samenleving om vanuit deze kant de discrepantie tussen multiculturele en ‘witte’ geneeskunde, gezondheidszorg en wetenschap te doorbreken.

Dit baanbrekende wetenschappelijke onderzoek en de manier waarop hij in zijn dagelijkse bezigheden daar impact aan geeft maakt hem dan ook in de ogen van de jury tot The Other Manager van 2014. Radjesh; ‘ik ben blij dat ik ondanks dat de uitnodiging me nogal overviel uiteindelijk wel heb meegedaan. Aandacht voor de kracht van diversiteit is echter al mijn hele carrière mijn stokpaardje. Op de avond zelf voelde ik me dan ook bijzonder thuis tussen, en geïnspireerd door mijn mede-deelnemers. Deze inspiratie is dankzij alle positieve reacties die avond en daarna alleen maar gegroeid. Ik had nooit verwacht een dergelijk uniek hoogtepunt in mijn leven te bereiken. Dat wordt dus ook mijn boodschap aan onze jonge doelgroep: focus op je visie, neem af en toe wat risico’s en blijf zelf de driver in de seat van je eigen leven“

Radjesh is geboren in Suriname en in 1975 na de onafhankelijkheid met zijn ouders naar Nederland verhuisd. Zoals velen van de Hindoestanen uit die groep terechtgekomen zijn in de mindere buurten in Den Haag. Met trots kijkt hij  nu naar die groep en de plek die zij als groep hebben weten te verwerven in de afgelopen 40 jaar.

Na de lagere school heeft Radjesh het klassiek Gymnasium doorlopen en is vervolgens, na meerdere malen te zijn uitgeloot voor de studie geneeskunde, Gezondheidswetenschappen gaan studeren aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Na het volgen van het vak Cultuur, Migratie en Gezondheid ging zijn interesse  uit naar Culturele-/etnische gezondheidsverschillen en viel Radjesh op bij verschillende hoogleraren. Na het afstuderen op dit onderwerp kreeg hij twee aanbiedingen voor een PhD-positie. Hij is uiteindelijk gepromoveerd op een onderzoek naar de bruikbaarheid van medische standaarden in een multiculturele samenleving. Een spannend traject en mooi gevecht tegen de gevestigde orde, lees: de witte geneeskunde, witte gezondheidszorg en witte wetenschap. De discussie werd tot aan de tweede kamer toe gevoerd aan de hand van mijn publicaties.

Na zijn promotie werd Radjesh consultant waarin hij zorginstellingen mocht adviseren op het gebied van kwaliteit en logistiek. Nu werkt hij bij ZonMw, de grote subsidieverstrekker van onderzoek en innovatie in de zorg, altijd vanuit het perspectief van de gezondheid van de Nederlandse burger. Vanuit zijn MT-functie probeert hij vooral een spiegel te zijn van die Nederlandse samenleving om op die manier, nu vanuit deze kant die witte geneeskunde, witte gezondheidszorg en witte wetenschap te doorbreken.

Reacties

reacties

Deel dit!