Selectieprocedure

Elk jaar wordt de titel van The Other Businessman en The Other manager (TOB) toegekend aan één, van uit totaal vele aanmeldingen geselecteerde kandidaten met een niet-Nederlandse culturele achtergrond die zich heeft onderscheiden. De kandidaten worden door het juryteam zorgvuldig gescreend en ondervraagd over een keur aan belangrijke criteria. De nominatie gaat volgens een vaststaand proces. Om de aangemelde kandidaten gelijkwaardig te beoordelen wordt standaard onderstaande procedure gevolgd.

1. De voorselectie
The Other Network maakt aan de hand van de voorgedragen kandidaten een selectie aan de hand van een informatiepakket dat de kandidaten hebben ingestuurd. Belangrijke criteria zijn met name een duidelijk groeiperspectief, zichtbare ambitie en een bepaalde omzet cq salaris. Verder kan een persoonlijk gesprek onderdeel uitmaken van de eerste selectie.

2. Presentaties en kennismaking jury
De geselecteerde kandidaten presenteren zich tijdens de juryrondes aan de juryleden. De kandidaten worden naast hun dossier, beoordeeld op de vorm en inhoud van de presentatie, zakelijk inzicht en charisma. De juryrondes resulteren in drie finalisten voor de titel van The Other Businessman en drie finalisten voor de titel van The Other Manager. Deze worden bekendgemaakt vooraf aan de verkiezing tijdens een feestelijke netwerkmeeting die geheel in het teken staat van de verkiezing.

3. De verkiezingsavond
Tijdens een prestagieus gala presenteren de finalisten zich live aan de jury en het publiek.  Ook krijgt elke kandidaat na afloop van de presentatie een aantal kritische vragen van de jury. Vervolgens wordt de winnaar per categorie “live” verkozen.

Naast de stem van de jury, weegt de stem van het publiek mee. Er kan voorafgaand aan de verkiezing gestemd worden op de favoriete kandidaat. Tevens stemt het publiek op de avond zelf via sms op hun favoriet.