Wali Alizadah

Wali Alizadah is geboren in Kabul Afghanistan en op zijn zevende uit Afghanistan gevlucht. Zijn vader was actief in de politiek en zijn moeder was lerares. Zelf was hij analfabeet tot hij in Nederland aankwam. Met zijn familie heeft hij een vrij lange reis moeten maken tot zij een land vonden waar zij zich thuis voelden! In Nederland aangekomen (op 15 jarige leeftijd) was zijn enige “opdracht” van zijn ouders, zich de taal en de cultuur eigen te maken!

Wali doorloopt het ROC, HBO en studeert Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn derde jaar begint het te kriebelen. “Ik wilde écht iets doen. Ondernemen!” Hij besluit zonder medeweten van zijn ouders te stoppen met zijn studie.

Met 1.500 euro in het rood en met beperkte horeca-ervaring besluit hij midden in de crisis een Afghaans restaurant te openen. Wali’s oog valt op een locatie aan de Besterdring in Tilburg, op de plek van het oude café de Ring. “Ik had natuurlijk een lening nodig om het café te verbouwen. Maar de banken durfden het niet aan”. Gelukkig trof hij iemand aan die in hem geloofde en in zijn bedrijf investeerde. Samen met zijn familie en vrienden verbouwde hij het pand. Zijn vader en moeder kregen ook een rol. “Toen die eenmaal van de schrik bekomen waren, hielpen ze die eerste maanden in de keuken.” Zijn moeder gaf hem toen ook kookles wat hij goed kon gebruiken!

Inmiddels hebben Wali en zijn familie restaurants in Waalwijk, Den Bosch en Tilburg. “Van die beginfase leerde hij heel duidelijk: je hebt iemand nodig die je helpt, die in je gelooft. In Afghanistan zeggen we: ‘Als iedereen elkaar vasthoudt, dan valt niemand.’ Daar probeert hij iedere dag naar te handelen.” Daarom werkt hij veel met alleenstaande, minderjarige asielzoekers (ama’s) uit Afghanistan.

Reacties

reacties

Deel dit!